W stronę bardziej kompleksowego znakowania żywności ad

Dokonałby również rewizji rozmiarów porcji, tak aby liczba kalorii i poziomy składników odżywczych dokładniej odzwierciedlały to, co ludzie faktycznie jedzą, i zawierałoby tę informację znacznie bardziej wyraźnie (patrz Rysunek 1). Celem jest przyciągnięcie uwagi konsumenta na tyle, aby wpłynąć na zachowanie. Pominięcie w obecnych propozycjach to dzienna wartość dodawanego cukru, która pozwoliłaby konsumentom szybko sprawdzić, czy żywność jest niska, czy też zawiera dużo cukru. Ogólnie rzecz biorąc, FDA podejmuje kilka bardzo ważnych, opartych na nauce kroków.
Propozycje nie uwzględniają ogólnej wartości odżywczej produktu. W nowych ramach nie ma nic, co aktywnie zachęcałoby konsumentów do kupowania żywności bogatej w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, które słusznie są uważane za prawdziwą żywność . Zamiast tego skupiono się na konkretnych składnikach odżywczych – nacisk, który daje firmom spożywczym bodziec aby wzmocnić swoje produkty, aby mogły wysuwać roszczenia, takie jak dodatek błonnika lub wytwarzać obfite ilości cukru, które można nazwać niskotłuszczowym .
Poza odświeżeniem etykiety Nutrition Facts uważam, że FDA potrzebuje większej strategii, aby wpłynąć na środowisko żywnościowe i wspierać upomnienie oparte na wytycznych dietetycznych, aby zrobić połowę swoich owoców i warzyw .
Przegląd listy składników, które producenci są zobowiązani dostarczać w porządku malejącym według wagi, z pewnością należy do porządku obrad. Małe litery, złożone nazwy i mylące formaty sprawiają, że wiele list składników jest prawie niemożliwe do odczytania lub zrozumienia. Włączenie inteligentnego projektu do tych list jest wymaganiem zdroworozsądkowym.
Ponadto producenci produktów powinni gromadzić powiązane składniki. Obecnie mogą one osobno wymienić różne słodziki – przesuwając składniki, takie jak fruktoza, syrop kukurydziany, dekstroza, sukraloza, syrop z brązowego ryżu i maltodekstryna do niższych pozycji na liście. Gdybyśmy zamiast tego zdefiniowali wszystkie formy cukru jako jeden składnik, cukier może pojawić się w górnej części wielu list produktów.
Potrzebujemy również etykietowania z przodu opakowania, któremu możemy zaufać. Historycznie przemysł twierdził, że fronty są za promocją swoich produktów, a FDA zaakceptowała tę konwencję, a regulowane etykietowanie ogranicza się do bocznej lub tylnej części opakowania. Ale nie ma powodu, by akceptacja była ważna. Rzeczywiście, Instytut Medycyny i FDA współpracowały w przeszłości, aby opracować twarde propozycje przed pakowaniem, ale wysiłki te zatrzymały się po tym, jak branża chroniąca się przed samozapłonem zaoferowała bledną, dobrowolną strategię etykietowania, znaną jako Facts Up Front.5.
Rysunek 2. Rysunek 2. Możliwe nowe etykietowanie z przodu opakowania. Z iStockphoto.com/padnpen/Kevin Grady / Elizabeth Drye.
Silniejsze podejście wymagałoby umieszczenia trzech najważniejszych składników, liczby kalorii i liczby dodatkowych składników na przedniej części każdego opakowania pogrubionym, łatwym do odczytania typem (patrz Rysunek 2). Dla wynędzniałego kupca, który miał nadzieję na dokonanie zdrowych wyborów, zaproponowałby szybki sposób zidentyfikowania wysokokalorycznego, wywołującego otyłość pokarmu i znalezienia zdrowszych alternatyw. Ponieważ liczba składników w produkcie często odzwierciedla substytucję dodatków chemicznych dla smaku prawdziwej żywności, etykiety zawierające +5 dodatkowych składników lub +20 dodatkowych składników stanowią informacyjny skrót.
Daleko od w pełni sprecyzowanych propozycji, pomysły naszkicowane tutaj są jedynie początkiem złożonego procesu, który, mam nadzieję, przeniesie FDA z pierwotnej propozycji poprzez publiczne komentowanie i na przepisy
[więcej w: gabinet medycyny estetycznej wrocław na włosy, koszt badania hcv, gabinet medycyny estetycznej wrocław ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: euromedic cennik gabinet medycyny estetycznej wrocław koszt badania hcv