Składniki zawartości składników pokarmowych – wskazówki czy przyczyna zamieszania

Oświadczenia dotyczące zawartości składników pokarmowych, takie jak bezcukrowy , bogaty w otręby owsiane lub zawiera 100 kalorii – wszelkie oświadczenia dotyczące produktu spożywczego, które bezpośrednio lub przez domniemanie charakteryzują poziom składników odżywczych w żywności – są regulowane zgodnie ze specyficznymi wymaganiami FDA (Food and Drug Administration). Zgodnie z badaniem etykiety żywności i opakowań z 2000-2001 (FLAPS), połowa wszystkich pakowanych artykułów spożywczych i napojów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych przedstawiała takie oświadczenia dotyczące zawartości składników odżywczych.1 Rozpowszechnienie tych oświadczeń wzrosło w ostatnich latach, 2 jako żywność i przemysł napojów wprowadził mnóstwo nowych produktów, aby zaoferować smaczne, niskokaloryczne alternatywy dla pełnokalorycznych produktów. Wiele nowych produktów, niezależnie od ich rzeczywistej wartości odżywczej, składa się na oświadczenia dotyczące cukru i kalorii, które przemawiają do konsumentów (patrz tabela). Jednocześnie FDA rozważa wprowadzenie zmian do etykiety Nutrition Facts, aby pomóc konsumentom w podejmowaniu zdrowszych wyborów. Proponowane zmiany zaktualizują wielkości serwowania, określą dodaną zawartość cukru i wyraźnie podświetlą liczbę kalorii na porcję oraz liczbę porcji w pojemniku. Jednak nie dotyczą one oświadczeń o składnikach odżywczych ani list składników. Uważamy, że jeśli chcemy poprawić zrozumienie przez konsumentów – zwłaszcza rodziców – zawartości składników odżywczych i kalorii, konieczne są również inne zmiany w zakresie etykietowania, aby pomóc konsumentom w wybieraniu zdrowej i pożywnej żywności i napojów; jednym z głównych problemów są roszczenia dotyczące cukru i kalorii, szczególnie w odniesieniu do niedożywczych substancji słodzących i słodyczy produktu.
Ważne jest, aby zdać sobie sprawę z tego, że dostarczanie dzieciom żywności i napojów modyfikowanych cukrem lub kaloriami niekoniecznie zmniejsza ich kaloryczność, ryzyko otyłości lub poprawia długotrwały stan zdrowia. Badania wykazały, że konsumenci postrzegają żywność i napoje oznaczone jako oświadczenia o wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych jako zdrowsze niż żywność bez takich oświadczeń3, ale wiele z tych produktów jest poddawanych intensywnym procesom i nie może przynosić korzyści dla zdrowia. Obecność składników odżywczych i oświadczeń zdrowotnych z przodu opakowania zmniejsza prawdopodobieństwo, że konsumenci będą zwracać uwagę na szczegółową etykietę Nutrition Facts wyświetlaną na odwrocie opakowania.3
Produkty modyfikowane kalorycznie lub kalorycznie zawierają mniej kalorii na porcję niż ich odpowiedniki. Jednak czynniki inne niż kalorie wpływają na ilość spożywanego pokarmu, a ostatecznie na ilość spożytych kalorii. Na przykład, od dawna wiemy o zjawisku o niskiej zawartości tłuszczu , w którym ludzie nadmiernie konsumują przekąski oznaczone jako niskotłuszczowe, negując różnicę w kaloryczności przyjmowanej na objętość. Podobnie, roszczenia związane z cukrem i kalorią na temat żywności i napojów mogą prowadzić do niedoszacowania zawartości energetycznej produktów i umożliwienia ich dzieciom spożywania więcej, niż w przeciwnym razie. W efekcie kalorie zakładane jako zaoszczędzone poprzez dostarczenie alternatywy zmodyfikowanej cukrem lub kalorią zostaną zanegowane, jeśli dzieci spożywają większe ilości tych wysoce przetworzonych, ale pozornie zdrowszych produktów.
Co więcej, zmniejszenie spożycia cukru poprzez wybór alternatywnych modyfikacji z dodatkiem cukru i kalorii niekoniecznie będzie promować dietę o większej wartości odżywczej lub mniej słodkiej.
[więcej w: wzorcowanie termometrow, anatomia palpacyjna, olejek arganowy do włosów ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: anatomia palpacyjna olejek arganowy do włosów wzorcowanie termometrow