Składniki zawartości składników pokarmowych – wskazówki czy przyczyna zamieszania ad

Chociaż produkty modyfikowane cukrem i kalorią zawierają mniej cukru niż ich odpowiedniki, stosowanie niedożywionych środków słodzących w tych produktach może nadal sprzyjać rozwojowi słodyczy , ponieważ niedożywające słodziki są setki razy słodsze niż cukier stołowy. Badania na zwierzętach i wstępne dane od ludzi sugerują, że narażenie na słodki smak we wczesnym okresie życia sprzyja długoterminowym preferencjom odnośnie słodkich pokarmów i napojów. Wkład słodkiej (i często wysokokalorycznej) żywności i napojów w nadmiar energii i otyłość został dobrze opisany. Oświadczenia dotyczące zawartości składników pokarmowych, takie jak bez cukru i bez dodatku cukru , stanowią pozornie łatwe rozwiązanie dla rodziców, którzy chcą uniknąć słodkich przekąsek i napojów bezalkoholowych, ale nieoczekiwanie, takie produkty są często słodsze niż ich słodzone cukrem odpowiedniki. . Niedożywające słodziki i inne dodatki do żywności są dokumentowane na liście składników pakowanej żywności, ale ich nazwy chemiczne mogą nie być rozpoznawane nawet przez wykształconych konsumentów. Ponadto rodzice mogą wybrać niskosłodzoną mąkę owsianą lub bez dodatku cukru, owoce w puszkach dla swoich dzieci, zakładając, że te produkty zawierają mniej cukru niż produkty alternatywne, ale często nie zdają sobie sprawy, że takie produkty często zawierają niedożywcze substancje słodzące – typowo sukraloza i acesulfam potasowy. Większość konsumentów nie zdaje sobie również sprawy, że żywność i napoje mogą zawierać składniki, które równoważą słodycz (np. Leko-smakowy antagonista receptora lactisole). Dlatego nawet najbardziej świadomy zdrowia rodzic może nie rozumieć informacji zawartych w wykazach składników i zamiast tego może polegać na krótkich i nieskomplikowanych oświadczeniach o zawartości składników odżywczych.
W rzeczywistości obecne przepisy dotyczące etykietowania FDA mogą promować, a nie zapobiegać dezorientacji rodziców. W naszym własnym studium pilotażowym dotyczącym rodzicielskiej selekcji artykułów spożywczych zawierających oświadczenia o zawartości składników pokarmowych związanych z cukrem, 4 większość rodziców zgłosiło uderzająco negatywne podejście do dawania swoim dzieciom żywności zawierającej niedożywcze substancje słodzące. Jednak ci sami rodzice preferowali produkty modyfikowane cukrem, które często zawierały niedożywcze substancje słodzące. Rodziców wybór żywności i napojów zawierających dokładne składniki, które zgłosili unikanie było również widoczne w badaniu Sweetener360 (www.cornnaturally.com/Sweetener-360) i wskazuje, że pomimo wysiłków etykietowania, rodzice często nie rozumieją, co wybierają.
FDA wymaga, aby listy składników wszystkich produktów zawierających niesłabnące środki słodzące zawierały konkretną nazwę substancji słodzącej, ale ilość dodana do produktu pozostaje zastrzeżoną informacją. Dlatego też, nawet jeśli zmotywowani rodzice zbadali dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) konkretnego niedożywającego środka słodzącego (ilości, którą można spożywać codziennie przez całe życie bez znacznego ryzyka), nie mogą określić, jak dużo napoju zawierającego ten słodzik ich dzieci mogą bezpiecznie spożywaj. Na przykład ADI dla sukralozy wynoszącej 5 mg na kilogram masy ciała przekłada się na 100 mg sukralozy dla 6-letniego chłopca w średnim wieku (o wadze około 20 kg); ta ADI zostałaby zaspokojona przez spożycie 1,5 puszek przeciętnej słodzonej słodzikiem sukralozy (60 do 70 mg na puszkę 12-oz [355 ml]), ilość słodzonego napoju, która jest często przekraczana przez dzieci w tej grupie wiekowej .
Podczas gdy US
[patrz też: olejek rycynowy, wzorcowanie termometrow, olej kokosowy na włosy ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: olej kokosowy na włosy olejek rycynowy wzorcowanie termometrow