Ogranicza sie sól kuchenna oraz slodycze, które chorzy na niezyt nadkwasny zazwyczaj zle znosza

Ogranicza się sól kuchenną oraz słodycze, które chorzy na nieżyt nadkwaśny zazwyczaj źle znoszą. Często źle znoszą chorzy także mleko niezbierane, prawdopodohnie dlatego, że tłuszcz przeszedłszy do dwunastnicy zamyka odźwiernik, a pozostający w żołądku sernik wywołuje obfite wydzielanie soku żołądkowego. Zarządzając przepisy dietetyczne trzeba liczyć się z tym, że nieżytowi nadkwaśnemu i kwaśnemu towarzyszy dość często przeczulica żołądkowa, wskutek czego chory nieraz doznaje dolegliwości nawet po pokarmach zasadniczo dozwolonych w tych postaciach nieżytu. W innych przypadkach nietolerancja niektórych pokarmów może zależeć od spaczenia odczynu gruczołów żołądkowych na pokarm albo od tego, że nadkwaśność jest rzekoma (str. 178). Toteż w każdym przypadku dieta powinna uwzględniać osobnicze właściwości chorego. Obniżenie nadkwaśności soku żołądkowego można uzyskać przez stosowanie witaminy B, w ciągu kilku tygodni w dawce 30-40 mg na dobę. Prócz diety w postaci nadkwaśnej i kwaśnej stosuje się leki przeciwdziałające nadmiernej wydzielniczej czynności żołądka oraz wiążące kwas solny (aniacida). [patrz też: żuraw warsztatowy, magazyny do wynajęcia w ofercie kraków, Dobre projekty grafików w Warszawie ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: Dobre projekty grafików w Warszawie magazyny do wynajęcia w ofercie kraków żuraw warsztatowy